tiistai 26. toukokuuta 2015

Perustuslaki velvoittaa toiminnoissa

Kohta nähdään, miten eduskunnan perustuslakivaliokunta toimii sosiaali- ja terveydenhuollon lainvalmistelussa. Perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota käsiteltävässä asiassa siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon lainvalmistelu on kaikilta osin aukoton. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kokonaisvaltainen toteutus on suuri haaste, joka sisältää monia ratkaistavia ulottuvuuksia. Seurataan tarkkaan sosiaali- ja terveydenhuollon asioiden etenemistä. Mietitään myös sitä, onko päätösten lopputulos kuntayhtymämalli vai maakuntamalli.

Kunnissa seurataan, kumman mallin mukaan lopulta mennään ja pohditaan perustuslain kriteerien täyttymistä. On tiedettävä tarkkaan koko maassa asuvien kuntalaisten sairastavuus- ja ikärakennetekijät. Edellytetään myös vastauksia kuntien kustannusten tasausjärjestelmien toteuttamiseen. Miten pitkällä ollaan laajojen kysymysten ratkaisuissa? Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kohdalla voidaan kysyä, miksi uudistushankkeen hallinta karkasi käsistä, vaikka oli runsaasti koulutusta saaneita ja palkattuja "tekijöitä".

Vaikeissa asioissa hyvä suunnittelu auttaa päätöksentekoa ratkaistaessa yhteiskunnassa palveltavuuden, rahoituksen ja avoimuuden kysymyksiä. Kuntia on tarkkaan kuultava, kun palvelurakenneuudistuksia tehdään. Perustuslain kriteerit vaikuttavat päätöksenteon taustalla siten, että yhteiskunta kehittyisi kansalaisten parhaaksi.

Aiheellista on kysyä, miksi sosiaali- ja terveydenhuollon hyviksi ajatellut järjestelyt ovat hitaanlaisia, vaikka niin ei pitäisi tapahtua. Kokemuksellinen tieto auttaa suuria kysymyksiä lähestyttäessä. Valistuneen päätöksenteon vastuulla ovat kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevien kysymysten ratkaisut. Esimerkiksi koulutusta suunniteltaessa "umpiperien" synnyttäminen ei ole perusteltua. Kun koulutusta kehitettiin vastuullisesti, eräs tavoite oli se, että päästään "umpiperistä" eroon.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: