sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Lippujuhlan päivänä arvioidaan ulkopolitiikkaa

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan hyvä järjestyminen on viisautta. Toiminnan onnistumista arvioitaessa on muistettava aina peruskysymys, miten luotettavissa käsissä maamme laivan ruori on, kun seilaamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Tämän vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen, sillä muualta saattaa tulla paineita oman ulkopolitiikan harjoittamista kohtaan. Miten kävisikään, jos ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä vielä etsittäisiin?

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoite on selkeä, kun kokemusta hyödynnetään ja päätöksenteon vaikutukset tiedostetaan. Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikka on harkittua, tavoitteiden määritteleminen on hallinnassa. Julkisuudessa on kuitenkin joskus esitetty kannanottoja, jotka eivät ole tukemassa hyväksi havaittuja ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjauksia. Jälkeenpäin on yritetty kiistää, ettei toiminnalla ole ollut tarkoitus "muuttaa mitään".

Tarkoin seuraavat osaavat kyllä tulkita kuulemansa ja lukemansa kannanotot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mitä tietoa he ovat saaneet eri viestintävälineiden kautta. Tiedetään myös se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on arvostettu maailmalla. Siten ovat mahdollisuudet toimia rauhanvälitystehtävissä, jos poikkeavat ajatukset eivät pääse sekoittamaan "hyväksi koettuja" ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksia.

Melko tarkkaan arvioidaan niitä päätöksiä, miten rakentavasti osaamisen taito näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alue mielletään erittäin tärkeänä yhteiskunnan päätöksenteossa. Päätöksenteon ratkaisujen on herätettävä luottamusta. Ymmärrettävyysvajetta ei saa syntyä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustavoite ei saa hämärtyä.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4:ntenä kesäkuuta 2015. Reserviupseerikoulun 95-vuotista taivalta juhlitaan puolestaan Haminassa kesäkuun 6:ntena 2015.


Onnitteluterveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: