maanantai 23. marraskuuta 2015

Politiikka ja tapahtumat

Päätöksenteko on merkittävä tekijä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioiden hoitamisessa. Tehtävät johtopäätökset ovat yhteydessä "kokonaisturvallisuuteen", jota käsiteltiin Tampereen messuilla syyskuussa 2015. Turvallisuutta on pohdittu myös Kuopiossa, jossa pidettiin äskettäin "Turvallisuuspoliittinen seminaari".

Kuopiossa toteutetulla seminaarilla oli puhutteleva otsikko, jossa on tärkeä käsite: poliittinen, joka viittaa päätöksentekoon. Esitin tilaisuudessa muun muassa kysymyksen: Millainen "politiikka" varmistaa sen, ettei synny uudelleen uskonsotia, kuten tapahtui 1600-luvulla? Tiedämme historiasta, että Ruotsi lähti "hakkapeliittojen" avustamana sotimaan Saksan alueelle.

Perusteltua on myös kysyä, millainen "politiikka" synnytti 1990-luvulla Bosnian sodan. Jäikö jotain pinnan alle "kytemään", vaikka rauhan aika oli tullut? Millainen "politiikka" on saanut aikaan "kansainvaellukset" 2000-luvulla? Mikä on toisaalta "sodan määritelmä", jota on käytetty äskettäin "turvatakuiden" yhteydessä? Näitä "politiikan" alaan kuuluvia kysymyksiä riittää.

Voiko Suomi toimia itsenäisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? Tarkkaan seurataan, miten kysymysten ratkaisuja jatkossa perustellaan ja miten paneudutaan "asioiden ytimiin". Mietitään esimerkiksi sitä, millaista "politiikkaa" olisi harjoitettava pakolaisten kotouttamisessa.

Eduskunnan on perustuslain mukaan huolehdittava siitä, että "maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Ulkopolitiikan asioissa tarvitaan eri puolien tarkastelua. On ongelmaista, jos samat henkilöt aina pääsevät "ääneen" ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tarvitaan kokonaisvaltaista "laadunvarmistusta" ja näkemystä asioiden "painotusarvoista". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan "laadunvarmistus" saavutetaan yhteistoimin tehdyillä ratkaisuilla, joissa käytetään hyväksi "parlamentaarista" neuvonpitoa ja päätöksentekoa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jonka on oltava Suomen edunmukaista. Tiedotusvälineet pitänevät kansalaiset ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan "syvällisestä ytimestä" ja arvioivat Helsingissä 1975 ja 2015 pidettyjen Etyjin kokousten ulko- ja turvallisuuspolitiikan "antia".


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: