torstai 19. marraskuuta 2015

Ulkopolitiikan taitoa koetellaan

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan taitoa koetellaan. Miten olisi tulkittava "turvatakuut", joita on esitetty aivan äskettäin? Perusteltua on kysyä, voiko Suomi toimia itsenäisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Vastaus on myönteinen tai kielteinen. Tarkkaan seurataankin, miten ulko- ja turvallisuuspolitiikan "turvatakuut"-kysymystä jatkossa perustellaan. "Turvatakuut"-kysymyksessä on paneuduttava "asian ytimeen" huolella. Pohditaan sitä, mitkä tekijät aiheuttivat meneillään olevat "kansainvaellukset". Mietitään myös sitä, millaista politiikkaa olisi harjoitettava pakolaisten kotouttamisessa.

Ulkopolitiikan asioita tulkitaan usein suoraviivaisesti. Tarvitaan kuitenkin eri puolten tarkastelua, kun johtopäätöksiä tehdään. On ongelmaista, kun samat henkilöt tulkitsevat viestimien kautta ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita. Kerronta saattaa olla yksipuolista ja yhteydessä siihen, mitä kantaa on ennenkin edustanut. Eduskunnan on huolehdittava siitä, että "maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Se merkitsee sitä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hoidetaan "perustuslain hengessä".

Monet muistavat myönteisellä tavalla Helsingissä 1975 pidettyä Etyjin kokouksen. Mikä on ollut toisaalta tänä vuonna 2015 Helsingissä pidetyn Etyjin ulko- ja turvallisuuspolitiikan "laadunvarmistus"? Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä asioiden "painotusarvoista". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan "laadunvarmistus" saavutetaan yhteistoimin tehdyillä ratkaisuilla, joissa käytetään hyväksi "parlamentaarista" neuvonpitoa ja päätöksentekoa.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Jotkut haluaisivat harjoitettavan toisenlaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jonka on oltava Suomen edunmukaista. Jatkuvasti on pidettävä mielessä, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka hoituu hyvin. Tiedotusvälineet pitänevät kansalaiset ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan "syvällisestä ytimestä" ja "turvatakuistakin".

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa suhdetoiminta auttaa viemään asioita eteenpäin. On harjoitettava "viisasta päätöksentekoa", jossa tehdään "oikea-aikaisia" ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuja. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yhteydessä "kokonaisturvallisuuteen", jota käsiteltiin Tampereen messuilla syyskuun 2015 alussa. Kuopiossa on 21.11.2015 Turvallisuuspoliittinen seminaari, jossa pohditaan myös ajankohtaisia asioita.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: