maanantai 16. marraskuuta 2015

Sote-käsite sisältää kaksi puolta

Sote-uudistus on käsiteratkaisu, joka sisältää sekä sosiaali- että terveyspuolen. Mistä johtuu, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ei tarkastella kokonaisvaltaisesti? Keskusteluissa käytetään sosiaali- ja terveydenhuollon käsitettä, mutta puhutaan pääasiassa terveysasioista. Mihin sosiaalipuoli ja -palvelut ovat hävinneet arvioitaessa ihmisten hyvinvointia?

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuuden on oltava hallinnassa. Kysymys on "itsehallinto- ja sote-alueratkaisusta". Suuret kysymykset koskettavat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan eläkevastuita, palkanmaksuja ja kiinteistöjen omistusasioita, jotka on ratkaistava.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kohdalla on tarkoitus on saada aikaan kattava "suomalainen sote-malli". Kun tämä on tavoite, niin sosiaali- ja terveydenhuoltoa on tarkkaan analysoitava. Sote-mallin käsitteitä on käytettävä johdonmukaisesti.

On "tutkailtava" perustuslain kriteerejä, mitä ne velvoittavat tekemään ihmisten hyväksi estettäessä eriarvoistumista. Kotouttamiskysymykset ovat haastavia. "Itsehallinto- ja sote-alueiden" ratkaisuja on pohdittava tarkkaan, kun kehitellään "suomalaista sote-mallia" ja rahoittamista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tulkinnee sote-käsitteen oikein ja arvioinee sosiaali- ja terveydenhuollon "raamiratkaisun" kaikilta osin. Sosiaali- ja terveydenhuollossa lienee tarkoitus menetellä siten, että tavoiteltava "suomalainen sote-malli" olisi onnistunut kokonaisuus.

Päätöksenteossa on arvioitava, miten ratkaistaan kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevat kysymykset. On mietittävä huolella, mitkä ovat kulloisetkin päätöksenteon seuraukset. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on hahmotettava sisällön kokonaisuus.


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: