maanantai 9. marraskuuta 2015

Sosiaalihuoltokin on olemassa

Sosiaali- ja terveydenhuollon kohdalla on tehty "raamiratkaisu". Julkisuudessa on "puitu" pääasiassa terveydenhuollon järjestämistä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on kokonaisuus, jossa on myös sosiaalihuollon osuus. Keskusteluissa on kiinnitettävä enemmän huomiota sosiaalihuollon järjestämiskysymykseen. Kohta nähdään, miten eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta lainvalmistelussa.

Perustuslakivaliokunta kiinnittänee huomiota siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon lainvalmistelu on kaikilta osin aukoton. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kokonaisvaltainen toteutus on haaste, jossa on ratkaistava monia ulottuvuuksia. Mietitään myös sitä, miten "raamipäätös" toimisi käytännössä. Esimerkiksi kuntien asukkaat pohtivat "itsehallintoalueiden" merkitystä, jos oltaisiin "raamiratkaisun" mukaisessa tilanteessa.

He miettivät myös perustuslain kriteerien täyttymistä, joiden mukaan heillä on muun muassa "oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen". Asukkaita kiinnostaa myös talous, jonka kohdalla heille on tuttua kunnallisverotus palveluja rahoitettaessa. Asukkaat pohtivat aiheesta "itsehallintoalueiden" taloutta, jossa tarvitaan myös verotuloja. He kysyvät perustellusti, miten hyvin on hahmotettu laajojen kysymysten ratkaisujen vaikutukset. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kohdalla on puhuttu saatavan suuria säästöjä. Tässä tarvitaan tutkimustietoa väitteen tueksi.

Kuntia on tarkkaan kuultava, kun palvelurakenneuudistuksia tehdään. Kokemuksellinen tieto auttaa suuria kysymyksiä lähestyttäessä. Perustuslain kriteerit, jotka ovat ohjenuorana, vaikuttavat päätöksenteon taustalla. Päätöksenteon vastuulla ovat kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevien kysymysten ratkaisut. "Raamiratkaisun" kohdalla on arvioitava työllisyyskehitystä, jota keskusteluissa ei ole riittävästi kommentoitu julkisuudessa. Tosin "raamiratkaisusta" on kulunut vain vähän aikaa.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: