tiistai 25. maaliskuuta 2014

Hallitus ja oppositio käsikkäin


Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat tulevat hallituksen kehysriiheen. Hallitus kiittänee oppositiota sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevien solmujen avaamisessa. Oppositio huomasi, että sosiaali- ja terveydenhuollon asioihin on löydyttävä ratkaisut. Hallituksen toiminta on ollut opposition mielestä hitaanlaista. Oppositio arveli ehkä niinkin, että ongelmaiset asiat ovat heti itsellä edessä seuraavalla hallituskaudella. Vaalit kertovat tarkemmin, mitkä puolueet ovat silloin poliittisia vetovastuunkantajia. Sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut, jotka tapahtuivat hallituksen ja opposition välillä, olivat yllättäviä. Hallituksellahan on hallitusohjelma, joka on päätöksenteon ohjenuora.

On harvinaista, että oppositio tulee hallituksen avuksi, kun asiat mutkistuvat. Enteileekö asioiden kulku mahdollisesti hallituskuvioita vaalien jälkeen? Monet arvioitsijat pohtivat asioita tuolla tavoin. Hallituksen nykyistä taivalta oppositio on todella helpottanut. Miksi eduskunnan kyselytunneilla opposition on pitänyt perätä sosiaali- ja terveydenhuollon asioita, kun ajatellaan syntynyttä lopputulosta? Välikysymyksiäkin on käytetty asioiden eteenpäin viemiseksi. Nyt on perusteltua kysyä, miksi ei löydetty nykyistä ratkaisua aikaisemmin? Energiaa olisi säästynyt kaikilta toimijoilta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesitys ja säädettävä laki olisi nyt pitemmällä ja vaikuttamassa ihmisten elämään, jos asiat olisivat hoituneet toisin. Erilaiset kannanotot ovat yhteydessä hallituksen ja opposition lähentymiseen ja "iloisiin ilmeisiin", jotka ovat välittyneet viestintävälineiden kautta. Kunnat ovat joutuneet antamaan lausuntojaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, vaikka on ilmennyt perustuslaillisia ongelmia. Perustuslailliset lähtökohdat ovat ensisijaisia, kun lakeja valmistellaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon malli kehitettiin opposition myötävaikutuksella. Malli hahmottaa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuuden. Tämä tarkoittaa sitä, että perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon järjestämisvastuu yhdistetään. Malli sisältää kaksi pääulottuvuutta eli sosiaali- ja terveydenhuollon, joista palveluista huolehditaan. Terveydenhuoltoa on korostettu. Malliin kuuluvan toisen ulottuvuuden eli sosiaalihuollon on myös saatava hyvät toimintaedellytykset. Sosiaalihuollon kehittämisen osuus voi jäädä alakynteen voimavarojen jaossa, kun palveluja tuotetaan ja rahoitetaan. Tämä on mahdollista, kun uusi, laaja toimintamalli otetaan käyttöön.

Kehysriihessä puidaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä. Omaishoitajakysymykset ovat muun muassa puhuttaneet palvelujen tarvitsijoita. Ennen vaaleja luvataan herkästi: - Omaishoitajien kysymykset on tietenkin, ehdottomasti ratkaistava. Kun vaalit ovat menneet, lupaukset unohtuvat monien ihmisten mielestä. He seuraavat tarkkaan, miten asioita pannaan tärkeysjärjestykseen. Nyt mietitään myös, miten viisi alueellista organisaatiota ja niiden alueilla toimivat kunnat toimisivat parhain päin ihmisten hyväksi. Hallitus ja oppositio ovat yhdessä poikkeuksellisesti ottaneet haasteen vastaan.



Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: