torstai 20. maaliskuuta 2014

Viisas politiikka kantaa


Ihmiset seuraavat Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisia siirtoja. Politiikassa linjausta arvostetaan. Politiikka on tuloksellista, jos ei toimita oppimestareina. Viisaus näkyy siinä, että otetaan huomioon reaalipolitiikka. Ukrainan tilanne testaa maamme ulkopolitiikan laatua. Ukrainaa koskeva eduskuntakeskustelu ajattelutti, sillä monet edustajat olisivat valmiita muuttamaan virallista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa toiseksi. Muutosta vaativilla henkilöillä oli mielestään Ukrainan kysymyksen yhteydessä hyvä sauma esittää omat tavoitteensa. Keskustelujen lopputulos oli se, että suurella enemmistöllä oli täysin erilainen näkemys asioista. Se viestitti maamme rajojen ulkopuolella asuville Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen kannanoton.

Ukrainaa koskeva eduskuntakeskustelu osoitti, että historian tietoja kannattaisi päivittää. Kun tarkastellaan edustajien ulko- ja turvallisuuspoliittisia mielipide-eroja tutkimusten valossa, niin edustajien vähemmistön mielipiteiden mukaista politiikkaa kannattaisi huomattavasti vähäisempi määrä kuin edustajien enemmistön mukaista politiikkaa. Tutkimusten mukaan enemmistö tukee selvästi, miten Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on hoidettava. Mitä viestittävät toisaalta Euroopan unionin pakotteet? Miten syvällisesti niistä johtuvia seurausvaikutuksia on etukäteen mietitty?

Ukrainan viime aikojen tapahtumat vahvistavat aikaisemmin luotujen poliittisten linjausten ja toimintaulottuvuuksien merkitystä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Mitattavissa oleva kannatus on palautetta onnistuneista ulko- ja turvallisuuspoliittisista päätöksistä, joista on tiedotettava avoimesti. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tule hoitaa mieltymyskysymyksenä. Tiedotusvälineiden tehtävä on kuvata Euroopan unionin oloissa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä. Päättäjien on kysyttävä, miten säilytetään maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa vakaus ja luottamus.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: