torstai 13. maaliskuuta 2014

Kehysriihessä kaikki järjestyy


Ihmiset odottavat kehysriihtä, jossa puidaan sote-asioita. Omaishoitajakysymykset ovat muun muassa puhuttaneet heitä. Kehysriihisana toistui jatkuvasti eduskunnan kyselytunnilla asioiden kuntoon saamiseksi. Julkisuudessa on toisaalta kysytty, onko taustalla valmisteltu ehkä niin sanottua "varjosotea, jossa erikoissairaanhoidosta vastaisi viisi alueellista organisaatiota ja perusterveydenhuolto jäisi kuntien kontolle."

Sote virittää keskustelua ihmisten tavatessa:

- Aikaa on vierähtänyt sote-uudistuksen kohdalla. Mistähän tämä johtuu? Tiedätkö sinä?

- Mistäpä sen tietää. Käsitellyissä asioissa on ollut monia mutkia, joita on ollut vaikea seurata. Tulevat vaalit ovat joka tapauksessa hidastaneet tahtia, luulen minä.

- Alussa motivaatio oli korkealla: kaikki järjestyy lupausten myötä.

- Liikahtaakohan sote-uudistus kehysriihessä vai varsinaisesti vaalien jälkeen? Ei oikein saa selvää, mitä tapahtuu.

- On muistettava, että sote-asioissa on suunnistettu monen puolueen kärjellä. Mikähän on lopullinen esitys, kun perustuslailliset ehdot täytetään? Kunnat ovat joutuneet antamaan lausuntoja, vaikka perustuslaillisia ongelmia saattaa esiintyä. Muuten, aiotko mennä katsomaan Jukolan viestiä, joka pidetään Vehmersalmella?

- Maaliintulijoita saadaan odottaa Jukolan viestissäkin. Niin, soteahan me pohdimme. Kyllä jotain syntyy, kun vain jaksetaan odottaa.

- Syntyyköhän lupausten mukainen esitys vai jotain muuta?

- Kohtahan se nähdään. Onkohan kuunneltu tarpeeksi asianosaisia soten valmistelussa?

- Minkä kokonaiskäsityksen olet saanut sote-junailusta? Jukolan viestin tulokset valmistuvat kesällä. Odotan kiinnostuneena, miten käy sote-asioiden suunnitelmien.

- Tässä keskustelussa kysymykset saivat vastaukset. Miten olisi, jos puhuttaisiin kuntarakenteista ja velkaantumisesta? Miten hoitaisit nuo asiat?

- Keskustelua käydään, että rakenneasiat ja raha-asiat hoituvat. Millainen tulos lopulta syntyy, jäämme odottamaan.




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: