perjantai 9. toukokuuta 2014

Eurooppa-päivänä


Eurooppa-päivää juhlitaan eri tavoin. Tilaisuuksissa puhutaan eurooppalaisista arvoista, jotka ovat mielenkiintoinen tutkimuskohde. Mitä ovat yhteiset arvot? Mihin suuntaan Eurooppa on menossa, kun arvioidaan tehtyjä päätöksiä? Tukevatko päätökset mahdollisesti niin sanottu liittovaltiokehitystä? Joidenkin kannanotot ovat sen suuntaisia, vaikka he yrittävät kiistää esittäneensä sellaista. On arvioitava huolella esitettyjä lausumia, mitä ne todella sisältävät. Perusteelliset arvioinnit ovat jääneet vähälle huomiolle, vaikka niin ei pitäisi olla. Onko Suomi sivuraiteella, kun laajoja kysymyksiä ratkotaan ja päätetään?

Eurooppa-päivän aikaan kiinnostavat tilaisuudet, jotka käsittelevät Euroopan parlamenttivaaleja. Ehdokkaiden vaalikuvat ovat katujen varsilla nähtävillä. Äänestäjät tutkailevat ehdokkaiden taustoja: - Saisiko tuo henkilö äänensä kuuluviin Euroopan parlamentissa? Millaisia arvoja hän edustaa? Miten ehdokas ymmärtää liittoutumattomuuden käsitteen? Monet kysymykset nousevat esille. Kiinnostus vaaleja kohtaan on herännyt, kun vaalien ennakkoäänestyskin on kohta. Äänestäjät ajattelevat myös, miten Suomen tulisi toimia eurooppalaisissa organisaatioissa.

Äänestäjiä askarruttavat Suomen ylläpitämä hyvinvointiyhteiskunta ja saavutukset: - Nämä ovat olleet meidän arvojamme ja johtoajatuksiamme, joiden mukaan yhteiskuntaa on kehitetty. Miten hyvin poliittinen sanomamme välittyy muille? Sosiaali- ja terveydenhuollon ja työllisyyden kunnollinen hoitaminen on haasteellinen tehtävä Euroopassa. Vastuullisten toimijoiden on vastattava selkeästi kysymykseen, millä tavoin on tarkoitus viedä hyvinvointiasioita eteenpäin. Monissa maissa köyhyysongelmat ovat suuria, kuten on viestitetty julkisuudessa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on hoidettava laadukkaasti. Miten Suomi toteuttaa omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa? Suomen on jatkuvasti kysyttävä itseltään ja vastattava tyhjentävästi kysymykseen, "miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Miten kysymys sisäistetään nyt ajankohtaisena Eurooppa-päivänä? "Oppimestarina esiintyminen" ei ole hyvää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Asioita on hoidettava syvällisesti harkiten. Muun muassa sovitut ulkopoliittiset tapaamiset on hoidettava.




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio


Ei kommentteja: