perjantai 2. toukokuuta 2014

Vaalit mielessä



Monenlaisista asioista puhutaan ja kirjoitetaan. Henkilökuvat kiinnostavat Euroopan parlamenttivaalien lähestyessä. On kuultu selostuksia poliittisten organisaatioiden vaiheista ja on osallistuttu seminaareihin. Osallistujat sulattelevat esitysten antia mielellään ruokailun yhteydessä, tässä ehkä yllättävästikin.

- Esitykset olisivat voineet olla vuorovaikutteisempia kuulijoiden kannalta. - Kun olemme nyt ruokailemassa, tulee mieleen pari sanaa. - Tarkoitatko, miten ruoka-sana ja ruis-sana taipuvat eri sijamuodoissa? - Kielenhuolto hyväksyy muutoksia. - Tämä keskustelu on melko puiseva, jos mennään kielenhuollon puolelle. - Tarkoitus on puhua enemmänkin ruokahuollosta, miten se toteutuu yhteiskunnassa käytännön tasolla. - Ruokajonot ajatteluttavat. Kenen on vastuu?

- On mietittävä huolella, mitä tapahtuu sosiaali- ja terveydenhuollossa, puhumattakaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. - Ovatko maamme suuret kysymykset hallinnassa? - Hallitus on ollut melkoisessa myllerryksessä. - Sinä olet todennut kuvaannollisesti ja puhuttelevasti, että "Suomen laivan ruorin on oltava luotettavissa käsissä, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. - Miten tuon lausuman kukin ymmärtää?

- Monenlaista ruokaa näyttää olevan tarjolla ja riittävästi. - Ruokailussa on mahdollisuus mennä kahteen jonoon pöydän molemmille puolille ja valita ruokavälineet, lautasliina ja ruoka. - Tässä kohdassa muistuvat mieleen taas ruokajonot, joita esiintyy. Miten ne koskettavat päättäjiä? - Tässä oleva keskustelu on nostanut esiin kysymyksiä, joihin on vastattava. - Aina ollaan jossakin ruokapaikassa ja -jonossa, joiden laatua on arvioitava hyvinvoinnin kannalta.

- Tässä ruokailussa pöydän tuo puoli näyttää hyvältä. - Miksi juuri tuo puoli? - Katsoin, kummalla puolen pöytää on vähemmän lautasia. - Millaisia pöytiä niitä onkaan? - Niin, millä puolella pöytää on vähemmän lautasia, sillä puolella on vähemmän ruokaa. Olet varmaan seurannut tarkkaan, miten poliittisissa kysymyksissä selitellään ja perustellaan asioita. Miten hyvin ne ovat vakuuttaneet sinua? - Niin sanotut "ruokalautaset" ovat melko usein riittämättömiä. Yhteiskunnalla on vastuunsa.

- Demokraattisessa järjestelmässä valintoja ja päätöksiä tehdään lopulta kahdesta vaihtoehdosta. Miten käynee lähiaikoina tapahtuvissa puolueiden puheenjohtajakysymyksissä? - Kohta ovat myös Euroopan unionin parlamenttivaalit. Miten suuri tai pieni on tuleva äänestysvilkkaus? - Toukokuun lopulla sen tiedämme. Tiedämme myös hallituksen kuulumisia. - Oletko mukana jossakin vaalilautakunnassa hoitamassa tehtäviä? Hyvää vaali-innostusta.




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: