perjantai 16. toukokuuta 2014

Suomi toimijana



Euroopan kysymykset kiinnostavat. On seurattu huolestuneina liittovaltiokehitystä, joka on ottanut vähin erin askeleita eteenpäin. Tiedotusvälineet voisivat esittää, mitkä ovat liittovaltion tunnusmerkkejä yleensä. Liittovaltion käsitteen analysointi on jäänyt vähälle huomiolle julkisuudessa. Mitkä päätökset esittävät mahdollista liittovaltiokehitystä? Tärkeitä kysymyksiä ovat lisäksi ne, miten rakentavia suhteita Suomi ylläpitää ulko- ja turvallisuuspolitiikan kohdalla ja miten maamme toimii eurooppalaisissa organisaatioissa. Liittoutumattomuuden käsitettä on myös analysoitava.

Onko Suomella mahdollisuus toteuttaa itsenäisesti valitsemaansa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa? Jos tämä ei käy, nousee helposti mieleen liittovaltion käsite. Mikä on Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen näkemys Ukrainan tilanteessa? Poliittisen toiminnan laadun varmistaminen vaatii vaikutusyhteyksien hahmottamista. Taloudellisia tunnuslukuja kuvaavat ennusteet ovat olleet puhuttelevia, kuten on huomattu. Yhteiskunnan toiminta on yhteydessä arvolähtökohtiin. Millaisia arvoja Suomi on tukemassa Euroopan unionissa? Mihin suuntaan Eurooppaa ollaan viemässä, kun ratkaisuja tehdään?

Yhteiskunnallista tietämystä on lisättävä. Suomen on kysyttävä itseltään, "miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Vastauksen on oltava syvällinen, esimerkiksi nyt Euroopan parlamenttivaalien ja Ukrainan tilanteen aikoina. Voittaako niin sanottu reaalipolitiikka? Joidenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat kannanotot huolestuttavat. Päätösten seurauksia on arvioitava etukäteen. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja työllisyyden hoitamiset ovat haasteellisia tehtäviä Euroopassa.

Millä tavoin hyvinvointiasioita viedään Euroopassa eteenpäin? Monissa maissa köyhyysongelmat ovat erittäin suuria, kuten tiedetään. Heijastusvaikutukset ovat huomattavia. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen sanoman on oltava selkeää ulkoapäin arvioidenkin. Sovitut ulkopoliittiset tapaamiset on muun muassa suoritettava. Viestimien avulla on välitettävä Suomen kanta asioihin, mitä ne todella sisältävät. Vääriä johtopäätöksiä ei saa syntyä. Tietoturvajärjestelmien on oltava luottamusta herättäviä. Ovatko asiat näiltä osin kunnossa?




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: