maanantai 23. maaliskuuta 2015

Ulkopolitiikka ja ajautuminen

Nyt seurataan erittäin tarkkaan, millaisia ulkopolitiikkaan liittyviä ajatuksia heitetään ilmaan. Vertaus sopinee hyvin, kun ilmaharjoitukset ovat ajankohtaisia. Näiden harjoitusten perusteluja arvioitaessa pohditaan myös avainhenkilöiden laivastovierailuja. Monet kysyvät itseltään ja ehkä toisiltakin, millä tavoin nämä ajankohtaiset tapahtumat ovat tukemassa maamme turvallisuuden tunteen kehittymistä. Kysytään aiheellisesti, mitä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtuu. Jos tietynlaiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan "prosessit käynnistyvät", hallitaanko ne itsenäisin toimin vai vievätkö ne mahdollisesti mukanaan. Mitkä ovat niin sanotun ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan näkemykset ulko- ja turvallisuuspolitiikan muotoutumisesta?

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa voidaan hahmottaa kielikuvien avulla. Perusteltua on kysyä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta, millaisissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Vastuuhenkilöiden on sisäistettävä esitetty haasteellinen kielikuvakuva, ettei "Suomen laiva ajaudu karille". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan toteuttaminen on pitkäjänteistä toimintaa, jonka "kestävyys linjataan" tulevissa eduskuntavaaleissa. Äänestäjät antavat tukensa niille ehdokkaille, jotka omaavat kokonaisnäkemykset ulko- ja turvallisuuspolitiikan harjoittamisesta. Äänestäjät ratkaisevat valittujen kautta sen, millainen on perusteltu maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Mitä tulee julkisuudessa olleisiin ilmaharjoitusten perusteluihin, niitä on arvioitava huolella. Todettiin, että ilmaharjoituksia koskeva toiminta arvioidaan virallisen kutsun saatua. Tässä yhteydessä on pohdittava kirjallisen kutsun toteuttamista, sillä kutsun saaja arvioi aina, miten kutsu olisi huomioitava. Mitä tapahtuu käytännössä, jos lähettäjä on arvovaltainen taho? Millainen on ollut päätöksenteon prosessi ilmaharjoituksiin ja laivastovierailuihin osallistumisesta? Miten eduskunta on arvioinut tilanteen? Ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistuminen edellyttää sitä, miten hyödynnetään kokemus ja miten eri tahojen välinen vuorovaikutus toimii. Ymmärrettävyysvajetta ei saa syntyä. Tiedotusvälineiden on tiedotettava ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä monipuolisesti. Tehtävä on tärkeä eduskuntavaalien kannalta.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: