Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä toimintaa, jossa tähdennetään maamme ulko- turvallisuuspolitiikan tarpeita. Maatamme on arvostettu, sillä olemme toimineet useiden kriisien välitystehtävissä. Hyväksi havaitut tavoitteet on säilytettävä jatkossakin maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, vaikka joidenkin ulkoa tulevien viestien mukaan haluttaisiin nähdä toisenlainen Euroopan ulko- ja turvallisuuspolitiikka.
Jos ehdotusten mukaan mentäisiin, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilanne muuttuisi erittäin paljon. Kannanotot ovat "outoja" ja kaukana Suomen vallitsevasta ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksista, jotka ovat Suomen kansan enemmistön hyväksymiä. Viestintävälineiden on annettava luotettavaa ja monipuolista tietoa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Mitä eduskuntavaalit tuovat tullessaan?
Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevia kannanottoja ja poikkeavia "ulostuloja" arvioidaan. Kansalaiset pohtivat esimerkiksi sitä, miten yksituumaista on maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja mitä kirjataan tulevaan hallitusohjelmaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. He pohtivat myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan "optioita", jotka ovat talouspolitiikassa tuttuja käsitteitä, mutta jotenkin "outoja" ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on päätöksenteon taitolaji. Ongelmaista on, jos vain "oman ideologian" suuntaiset näkemykset nähdään oikeina. Tästä on ollut merkkejä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Erilaiset sitoumukset on tehtävä yhteistuumin. Toiminnan on oltava ennustettavaa. Joskus mietityttää, kun vastuussa olevat henkilöt vetoavat asiantuntijoiden käsityksiin päätettävistä asioista, vaikka heidän pitäisi olla itsekin asiantuntijoita.
Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan laatua arvioitaessa on perusteltua jatkuvasti kysyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistuneisuutta, miten luotettavissa käsissä laivamme ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. "Ulko- ja turvallisuuspolitiikan karikkoja" vältetään vain oikein "luotsatun" politiikan avulla. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on ymmärrettävä vaikutusyhteydet. Vaikeiden asioiden kohdatessa on toimittava ja puheyhteydet säilytettävä. Miten kävikään Ukrainan kysymyksen noustessa esille?
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti