maanantai 2. maaliskuuta 2015

Sote-uudistus ja aikataulu

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on esitellyt yksiportaisen sosiaali- ja terveysalueiden kuntayhtymämallin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyytänyt kuntia ilmaisemaan näkemyksensä uudesta esityksestä. Perusteltua on kysyä, miten kuntien demokraattinen päätöksenteko ehtii aikataulullisesti perehtyä annettuun esitykseen. Hankkeen arviointi vaatii aikaa, sillä on hahmotettava tarkkaan koko maassa asuvien kuntalaisten sairastavuus- ja ikärakennetekijät ja kuntien kustannusten tasausjärjestelmät.

Kunnat kysyvät sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä täysin aiheellisesti, miksi palvelujen järjestämistä koskeva yksiportainen malli huomattiin vasta nyt ja kuulemisaikaa on erittäin niukasti. Suuria palvelukysymyksiä tulisi lähestyä kokemuksesta saadun tiedon avulla. Kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevat kysymykset ovat päätöksenteon haasteita, jotka on otettava vastaan.

Vaalikauden alussa lähdettiin eräästä palvelumallista, joka sisälsi perustuslaillisia ongelmia. Miksi malli vain säilyi suunnitelmissa eikä vaihdettu toiseen, ehkä yksiportaiseen malliin? Hyvin pohjustetut suunnittelumallit auttavat päätöksentekoa, kun ratkaistaan palveltavuuden, rahoituksen ja avoimuuden kysymyksiä. Kuntia on tarkkaan kuultava palveluratkaisuja tehtäessä. Onko vaadittu liikaa kunnilta, kun niiden on vastattava omalta kohdaltaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluratkaisuihin muutaman päivän kuluessa?

Perustuslakivaliokunnalla on merkittävä rooli sosiaali- ja terveydenhuollon kysymysten ratkaisuissa. Miten perustuslakivaliokunta ja toisaalta asiantuntijat arvioivat "kapitaatiomallin" ja aikataulun? Julkisuudessa on esitetty sosiaali- ja terveydenhuollon lainvalmistelua koskevia ehdotuksia. Ne sisältävät epäoleellisia perusteluja, joiden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lainvalmistelu olisi mahdollista. Ovatko nämä epäoleelliset perustelut vielä mukana tässä viimeisimmässä sosiaali- ja terveydenhuollon ehdotuksessa?


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: