keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Hallitus ja valiokunta



Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että luottamus ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on välttämätön. Onko Suomen laivan ruori ollut äskettäin luottamusta herättävissä käsissä, kun laivamme on kyntänyt ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä? Tämä kysymys liittyy hallituksen ja ulkoasiainvaliokunnan väliseen tiedonvaihtoon. Ulkoasiainvaliokunnalta on tullut voimakasta kritiikkiä, kun tieto ei ole kulkenut asianosaisten organisaatioiden välillä. Kansalaiset ihmettelevät syntynyttä tilannetta ja ovat huolestuneita. On ongelmallista, jos ulkoasiainvaliokunta, saati koko eduskunta, saa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevia tietoja vasta tiedotusvälineiden kautta, kuten julkisuudessa on kerrottu.

Kansalaiset kiittävät tiedotusvälineitä, sillä heitä kiinnostavat maailman nykytilanteessa erittäin paljon ulko- ja turvallisuuspoliittiset asiat. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole vain tiettyjen ryhmien "omaa aluetta", vaan kaikkia kansalaisia koskevaa. Ulkoasiainvaliokunta on aikaisemminkin ”kovistellut hallitusta tilanteista, jotka ovat selvästi perustuslain tarkoittaman eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan tiedonsaantioikeuden vastaisia".

Hallinnossa esitetään asioita, jotka tapahtuvat sovittujen pelisääntöjen mukaan. Erittäin ongelmallinen tilanne on kysymyksessä, kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueelle kuuluvista asioista sanotaan seuraavasti: "Kansanedustajien asema on kestämätön, kun tiedotusvälineet tulevat kysymään kommenttia sopimuksesta, josta ei ole tietoakaan, mutta joka on julkaistu hetki sitten jossain tiedotusvälineessä". Minkä vuoksi tällaiset kysymykset voivat yleensä nousta esiin?

Ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat niitä asioita, jotka on hoidettava harkitusti. Hyväksi havaitusta kokemuksesta on hyötyä oikean suunnan löytämisessä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka vaatii huolellista syventymistä ja vaikutusyhteyksien ymmärtämistä. Ulkoasiainvaliokunta on ollut "taas pimennossa": "Näyttää tulevan tavaksi, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta saa tiedon tärkeistä ulkopolitiikan tapahtumista tietovuotojen ja tiedotusvälineiden välityksellä." Tämäkin lausuma kuvaa huolestuttavaa kehitystä asioiden hoidosta. Ketkä vastaavat asioiden kulusta?




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: