lauantai 26. huhtikuuta 2014

Ruokajono



Henkilöt tapasivat ruokajonossa. He olivat melko nälissään, sillä olivat vasta kuulleet pitkän selostuksen organisaation historiallisista vaiheista. Niitä henkilöitä, joista oli otettu heijastettavat kuvat, kiinnosti tietenkin esitys. Toiset kuulijat olivat muuten valppaina, tulisiko jossain vaiheessa myös heistäkin jotain.

Jonon henkilöt lähestyivät kiinnostuneena ruokapöytää, jonka keskellä oli valittavat ruoat. Miten se ruoka-sana taipuukaan? Jatkuvasti tapahtuu kielenhuollon hyväksymiä muutoksia, ettei oikein pysy mukana. Ketkä vaikuttavat tehokkaasti asioiden kulkuun? Aikaisemmin sanottiin esimerkiksi: "Alan kirjoittaa tekstiä." Nyt hyväksytään: "Alan kirjoittamaan tekstiä." Tästä kirjoituksesta taitaa tulla puiseva, kun "mennään kielenhuollon alueelle" vai pitäisikö sanoa, kun "menemme kielenhuollon alueelle".

Mutta eihän tässä ollut tarkoitus kirjoittaa kielenhuollosta vaan ruokahuollosta eli asiaan. Jonon henkilöt siis lähestyivät ruokapöytää, jossa oli ruokaa tarjolla keskellä pitkää pöytää. Jonon henkilöt saattoivat jakaantui kahteen haarautuvaan jonoon pöydän molemmille puolille. Oli siis kaksi reittiä valita ruokavälineet, lautasliina ja ruoka. Saiko selostuksesta hyvän kuvan, "missä mennään" vai pitäisikö sanoa, "missä menemme"? Kysymys onkin sitten, kumman reitin ruokailijat valitsevat.

Eräs ruokailija teki valinnan harkittuaan vakaasti: "Tuo reitti näyttää varmalta nakilta." Toinen totesi: "Miksi juuri tuo puoli pöydästä? Miksi ei tuo toinen reitti? Olihan sekin mahdollista valita." Vastaus tuli pikaisesti:" Katsoin, kummalla puolen pöytää on enemmän tai vähemmän lautasia. Siitä oli helppo olettaa ja tehdä lopullinen ratkaisu. Millä puolella on vähemmän lautasia, sillä puolella on vähemmän ruokaa ja päinvastoin. Mitä mieltä olet, oliko hyvä valintaperustelu?"

"Aika hyvä. Olet varmaan matemaatikko, kun teet oletuksia? Taidan käyttää tuota "sinun oppia" vai pitäisikö sanoa "sinun oppiasi" jatkossa hyväksi", toinen totesi ja jatkoi: "Muistatko vielä kysymykseni heräteostoksista? Sinä vastasit myöntävästi, mutta ihmettelit kysymystä. Minä sanoin, että olen ostanut herätettä useinkin kompostia varten. Ostoskärryssä on nytkin kompostiherätettä. Kompostissa on vipinää keväisin ruokailun merkeissä. Hyvää ruokahalua."



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: