lauantai 12. huhtikuuta 2014

Hallitus muutoksessa



Hallintoa koskevat henkilökysymykset ovat kiinnostavia. On yritettävä pysyä ajan tasalla hallituksen muutosten tarkasteluissa. Pääministeri on vaihtumassa. "Kuka on seuraaja", kysytään. "En lähde minnekään", on aikaisemmin kuultu. Nyt on pohdittava hallituksen toiminnan jäntevyyttä ja koostumusta, joka kasattiin ja nimitettiin kolmisen vuotta sitten. Hallitus rupesi toteuttamaan innokkaasti yksityiskohtaista hallitusohjelmaansa: sosiaali- ja terveydenhuolto ja kuntarakenneasiat on "pantava uusiin puitteisiin".

Kolmen vuoden kuluttua hallitus huomasi vaikeudet: ohjelma on liian kunnianhimoinen, sitä ei voidakaan toteuttaa alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti. Tämä johtui siitä, kun hallitus ei kuunnellut tarpeeksi varoittavia arviointeja. Perustuslailliset kysymykset nousivat esiin. Vaativissa hankkeissa oli lopulta keskusteltava myös opposition kanssa. Kansalaisten hyvinvointiasioita on vietävä vastuullisesti yhdessä eteenpäin. Keskustelut olivat aikaisemmin tapahtuneet pääasiassa välikysymysten kautta. Hallituksen toiminta on yhteydessä johtajuuteen. Johtajuuskysymys on jäänyt julkisuuden viestinnässä vähemmälle huomiolle.

Tarvittaisiin palstatilaa, jos kerrottaisiin hyvin hallituksen henkilömuutoksista aiheutuvia johtajuusvajeita. Palvelualueen johtaminen on haasteellinen etenkin vastavalitulle henkilölle, "uudelle johtajalle". Hallituspuolueiden ministereitä on eronnut ja kierrätetty. Jotkut ministerit hoitavat uudelleen entisiä edustajan tehtäviä. Eräät ministerit ovat hakeutumassa Euroopan parlamenttiin. Ovatko ministerinvaihdokset kohta taas ajankohtaisia? Julkisuudessa pohditaan ja arvioidaan ministerien johtajuutta ja tehtäväosaamista.

Eduskunta valvoo perustuslain säädösten mukaisesti organisaatioita ja niissä tapahtuvia muutoksia. Se valitsee hallituksen ja hallituksen johtajan, pääministerin. Tasavallan presidentti on nimittänyt hallituksen. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten hallituksen nimittäjä arvioisi hallituksen nykytilannetta ja hallituksen nimittämishetkeä toisiinsa. Ovatko hänen mielestään aikaisemmat hallitukset olleet toimivampia laadukkuuden suhteen? Miten hyvin nykyinen hallitus on edustanut koko kansaa hyvinvoinnin kannalta? Mitä tapahtuu hallituksen henkilövalinnoissa, kun Euroopan parlamenttivaalit ovat ohi? Viestintävälineet hoitanevat oman roolinsa luotettavasti.





Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio











Ei kommentteja: