lauantai 26. huhtikuuta 2014

Veteraanipäivänä



Kansallisena veteraanipäivänä kiinnitetään huomiota erilaisiin tapahtumiin. On seurattu muun muassa sosiaali- ja terveyshuollon palvelujen kehittymistä. Veteraanien kuntoutusasioista on kannettu huolta. Miksi päätöksenteko on ollut hitaanlaista veteraanien hyvinvointikysymysten ratkaisuissa? Vastuulliset organisaatiot kysynevät itseltään ja vastannevat kysymykseen itsekriittisesti. Miten veteraanit toisaalta arvioivat kansallisena veteraanipäivänä ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä, Ukrainakin on jatkuvasti esillä? Veteraanit ovat ymmärrettävästi kiinnostuneita nykyisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidosta.

Veteraanit ovat aikoinaan oppineet tuntemaan läheltä niitä asioita, joita maamme joutui kokemaan. Veteraanijuhlissa muistellaankin vaikeita aikoja, joita on kohdattu. Juhlapuheissa veteraanit saanevat tunnustusta, jonka takana ovat kaikki. Veteraaneja koskevilla hoitamattomilla asioilla on kiire. Vastuullisten organisaatioiden on oltava hyvin yhteydessä veteraaneihin, mikä osoittaa samalla veteraanien arvostamista. Veteraaneille ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tullut asiana aikoinaan tutuksi: "Oli lähdettävä, kun kutsu kävi." Jotkut olivat myös mukana vapaaehtoisina "siellä jossakin".

Veteraaneilla on perusteita arvioida asioita siten, että kokemusta on hyödynnettävä oikean ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnan löytämisessä. Luottamus ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on välttämätön. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka vaatii vaikutusyhteyksien ymmärtämistä. Vastuullisten organisaatioiden on saatava tarvitsemaansa ulko- ja turvallisuuspoliittista tietoa vuorovaikutteisesti eikä vain tiedotusvälineiden kautta, kuten julkisuudessa on mainittu tapahtuneen. On pidettävä johtoajatuksena periaate, että "ohjattavan Suomen laivan ruorin on oltava luotettavissa käsissä, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä".



Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio









Ei kommentteja: