lauantai 5. huhtikuuta 2014

Ulkopolitiikka



Ulkopoliittisten asioiden on oltava kunnossa. On oltava uskottava tehtävien hoitamisessa. Tavoitteen toteutuminen on tärkeä esimerkiksi Ukrainan kysymyksen kohdalla. Suomen on harkittava syvällisesti keinoja, mitä kannattaa tehdä. Muun muassa sovittuihin tapaamisiin on osallistuttava ja järjestettävä kokouksia, jos niitä on ennakkoon suunniteltu. Julkisuudessa on esitetty, että näissä asioissa vastuuhenkilöt ovat toimineet toisin. Ei pitäisi tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka vähentävät omaa ulkopoliittista luotettavuutta. Perusteltua on kysyä, millaista kahdenvälistä kanssakäymistä Suomi harjoittaa eri maiden kanssa. Suomen on toimittava siten, että eri osapuolet arvostavat tehtyjä päätöksiä.

Toivottavasti Ukrainan kohdalla ratkaisut löytyvät. Miten asiat etenevät, seurataan huolestuneena. Taustalla olevilla suurvalloilla ja Euroopan unionilla on roolinsa asioiden kulussa. Neuvottelijoiden ja päättäjien on valittava oikeita keinoja ongelman lievittämiseksi ja ratkaisemiseksi. Tuloksellinen toiminta edellyttää kanssakäymistä ja reaalipolitiikan tunnustamista. Maamme on esimerkiksi vaalinut historian saatossa hyviä suhteita naapurimaihin ja muuallekin. Toiminta on ollut arvostettua, kuten hyvin muistamme. Olisiko tästä kokemuksestamme siirrettävissä jotain tietoa Ukrainan ongelmaiseen tilanteeseen?

Maamme on viestittänyt eri tavoin, millaista on Suomen virallinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka luonteeltaan ja miten sitä tuetaan. Tutkimukset osoittavat, että suuri enemmistö on selvästi virallisten ulko- ja turvallisuuspoliittisten päätösten takana. Vakaus ja luotettavuus ovat olleet takeita ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistuneisuudessa. Tiedotusvälineiden vastuu on tiedottaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä. Ulkopolitiikan laatua testataan jatkuvasti. Millaisia ulkopoliittisia ratkaisuja Suomi on edistämässä Euroopan unionin tasolla?




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: