maanantai 7. huhtikuuta 2014

Pääministeri vaihtuu



Elämme kiinnostavia aikoja. Millaisilla päätöksillä esimerkiksi Ukrainan tilanteen jännitys vähentyisi? Suomessakin on asioita, jotka vaativat poliittista kokonaisarviointia ja oikeita siirtoja. Pääministeri on vaihtumassa, pari ministeriä ovat eronneet äskettäin ja osa ministereistä ovat hakeutumassa muualle, Euroopan parlamenttiin. Yksi ministeri on jo aikaisemmin siirtynyt muihin tehtäviin. Ministerien tehtävät ovat vaihtuneet myös toisiin ministerin tehtäviin ministeristössä. Onko tehtävien vaihto helppoa käytännössä, kun arvioidaan tehtäväosaamista toisessa tehtävässä? Tarvitaanko kouluttautumista asiaosaamisessa?

Yleensä tehtäviä ja virkoja haettaessa ja täytettäessä vedotaan asiaosaamiseen. Edellä mainittu tehtävämuutosluettelo on harvinaista Suomen poliittisessa historiassa. Luettelon esittämää tietoa on pohdittava syvällisesti kansalaisten palveltavuuden näkökulmasta. Ministerit toteuttavat hallitusohjelmaa, joka on tarkoitettu kansalaisten hyväksi. Tässä tarvitaan asiaosaamista. Miten on asianlaita, kun ministerit vaihtavat työtehtäviä keskenään? Kansalaiset ovat miettineetkin ministeristön toimivuutta ja palvelujen laatua tapahtuneiden muutosten vuoksi. Miten kävikään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen yhteydessä? Ministerit ovat toimijoita, joiden asiaosaamista kansalaiset arvioivat. Ministeristö, joka nauttii eduskunnan luottamusta, on kansalaisten edustaja sekä kotimaassa että ulkomailla.

Eduskunnan on oltava tarkka, että kansalaisille tarkoitetut palvelu- ja turvallisuustehtävät tulevat tehokkaasti hoidetuiksi. Eduskunnan on seurattava perustuslain säädösten mukaisesti organisaatioissa tapahtuvia muutoksia. Pääministerin vaihtuminen on perustuslaillinen kysymys. Eduskunta valitsee pääministerin, kuten koko ministeristönkin. Kun aika kuluu, maatamme edustaa kotimaassa ja ulkomailla uusi, valittu pääministeri. Hänen tulee edustaa arvostusta herättävästi koko Suomen kansaa eikä vain puoluetta. Jäämme odottamaan, mitä tapahtuu henkilövalinnoissa. Ministeristö kokonaisuudessaan edustaa myös koko Suomen kansaa eri tehtävissä. Tämä kohta on joskus unohtunut, kun on seurannut julkisuudessa viestitettyjä tapahtumia.





Terveisin




YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi




Kuopio






Ei kommentteja: