tiistai 1. huhtikuuta 2014

Perhepolitiikka



Yhteiskunnan perhepolitiikan toimintoja seurataan. Perhepolitiikassa on pyritty vuosien saatossa korkeaan laatuun, jonka eteen on tehty kovasti työtä. Ratkaisut ovat osoittaneet yleensä perheiden merkityksen arvostamista. Perhepolitiikka on nousemassa julkisuudessa olevien tietojen mukaan eduskunnan asialistalle. Jotkut ovat esittäneet, että kehysriihen päätöksiä pitäisi muuttaa. Tämä on seurausta niistä päätöksistä, joihin kansalaiset ovat kiinnittäneet huomiota. Viestintävälineet ovat tuoneet esille parhaansa mukaan myös perhepolitiikan asioita, joita päätöksenteko on käsitellyt.

Perheet ovat tärkeä kasvatus- ja toimintayksikkö yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. Miten korkeaa laatua osoittaa toisaalta sellainen päätöksenteko, kun lapsilisiä leikataan? Kysymykseen lienee helppo vastata. Perheitä koskettavat myös kotihoidontukiasiat, joista on keskusteltu voimakkaasti. Miten kehysriihen ratkaisut ovat sopusoinnussa hyvän perhepolitiikan kanssa? Miltä arvopohjalta eduskunta toimii perheiden tukemisasioissa, joita ovat muun muassa lapsilisät? Onko päätöksenteko johdonmukaista? Missä oikein mennään?

Jotkut ovat vähätelleet lapsilisien leikkausten yksilötason euromääriä. Jos lapsilisien leikkaukset nähdään vähäpätöisinä asioina, niin miksi niitä ylipäänsä pitää tehdä. Lapsilisien leikkausten rahasumma on siirto perheiltä muualle. Lapsilisäjärjestelmä on luotu tarpeeseen, jota ei voine kiistää. Lapsilisäjärjestelmä on arvoihin yhteydessä oleva palvelujärjestelmä. Lapsilisien leikkaukset eivät tunnu paljon niillä henkilöillä, joilla on turvattu toimeentulo. Kaikilla hyvinvointiasiat eivät kuitenkaan ole näin hyvin.

Yhteiskunnan velkaantumista lapsilisien leikkauksilla ei katkaista. Päätöksentekijöiden on keksittävä muita toimia velkaantumisen pysäyttämiseksi. Perheet seuraavat päätöksiä, millä tavoin ne ovat tukemassa vaativaa kasvatustyötä. Tässä kohdassa perheet muistelevat kehysriihen tapahtumia, joiden antia on yritetty selitellä. Oliko pakko mennä yhteistuumin lapsilisien leikkausten tielle? Mitä sitä lopulta päätettiinkään?




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: