maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pääsiäinen lopuillaan



Pääsiäisen sanomaa on välitetty monella tapaa. Sunnuntainen lento-onnettomuus vei ajatukset onnettomuuspaikalle. Pääsiäisen kertomukset muistuvat mieleen vaikeiden asioiden kohdalla. Onnettomuudessa menehtyneiden omaisten "tuska on ollut käsin kosketeltava". Suuri kysymys on, miksi tällaista tapahtuu. Mitkä ovat vastaukset? Kysymykset ovat erittäin läheisiä onnettomuudessa menehtyneiden omaisille. Hiljaisen viikon "piinaviikko" on ikään kuin jatkunut sunnuntaista eteenpäin, vaikka pääsiäisen sanoma kertoo aivan muuta. Pääsiäispäivänä liturginen väri on valkea, surun väri on puolestaan musta. Onnettomuudessa menehtyneiden omaiset tarvitsevat monenlaista tukea.

Musiikki vahvistaa pääsiäisen sanomaa. Pääsiäisvirret ovat tätä tehtävää varten. Virsitekstit voivat olla lyhyitä ilmauksia: "Kristus on noussut kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti." Sopiva melodia syventää tekstien sanomaa. Onnettomuudessa menehtyneiden omaiset löytänevät tukea hyvästä musiikista, jos heillä on voimia kuunnella sitä. Musiikin tekijät ovat luoneet musiikkinsa omakohtaisen tunnetilan vallitessa. Musiikin sävelkulut vievät kuulijat sellaiselle tunnetasolle, jota kiireisessä elämänrytmissä elävät tarvitsevat.

Musiikin sävelkulut vaikuttavat, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, jossa kuvataan Kristuksen kärsimyshistoria. Kyseinen musiikkiesitys sopii erittäin hyvin pääsiäisen hiljaiselle viikolle. Monet kuuntelivat ja katsoivat tämän suurteoksen, joka esitettiin televisiossa. Televisiota on kiitettävä lähetetystä ohjelmasta. Matteus-passion musiikkiesitys jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa ovat ehtoollisen asettaminen ja Jeesuksen vangitseminen. Toisessa osassa ovat Jeesuksen oikeudenkäyntiä koskevat tapahtumat, ristiinnaulitseminen ja hautaaminen.

Johann Sebastian Bach oli Leipzigin Tuomaan kirkon kanttori. Hän valmisti musiikkisävellyksensä oman kirkon kuorolle. Sävellyksen esittäminen on ollut haastava tehtävä, jonka arvioinnin saattoi tehdä äskettäin kuullun ja nähdyn esityksen perusteella. Usein puhutaan matemaatikko Carl Friedrich Gaussista, joka on pohtinut pääsiäisen paikkaa kalenterissa. Johann Sebastian Bach on miettinyt puolestaan nuottien järjestystä viivastolla. Hänen tekemänsä Tuomas-passio on musiikillisesti erittäin korkealaatuinen tuotos, jota arvostetaan. Bachin musiikkia kuullessa juolahtaa mieleen matematiikka. Melko usein on todettu, että musiikillisesti lahjakkaat ovat myös matemaattisesti lahjakkaita.

Tässä kirjoituksessa käsiteltiin pääsiäistä asetetun tehtävän mukaisesti. Kirjoitus valmistui toisena pääsiäispäivänä. Kirjoituksen sisältö on keskustelun avaus, jota lukijat arvioivat. Lukijat laajentavat esitettyjä asioita omakohtaisen ajattelun, tietämyksen ja kokemusten perusteella. Tässä kirjoituksessa mainittiin myös pääsiäispäivän ikävästä lentoturmasta, joka on vaikuttanut suuresti onnettomuudessa menehtyneiden omaisiin. Kyseinen tapahtuma on läheinen jokaiselle, joka pohtii inhimillisen elämän kysymyksiä.




Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio


Ei kommentteja: