maanantai 23. helmikuuta 2015

Asuminen ja kotitalousvähennykset

Yhteiskunnassa pohditaan palvelujärjestelmien kehittämistä. Perustuslain velvoitteet suuntaavat toimintaa. Kysytään esimerkiksi, säilyykö sosiaali- ja terveydenhuollon uudistushankkeessa kunnallinen itsemääräämisoikeus. Yhteiskunnassa tarkastellaan muitakin palveluja, muun muassa asumispalveluja, joita arvioidaan perustuslain säädösten mukaan. Asumispalvelut ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta. Asunnottomuuteen on puututtava.

Asumispalvelujen kohdalla tehdään kuntokartoituksia. Asuntoremonteissa hyödynnetään kotitalousvähennyksiä. Tämä on mahdollista esimerkiksi omakotitalojen kohdalla. Asuntoremontit ovat myönteisiä tapahtumia työllisyyden kannalta, sillä muun muassa putki- ja sähkötyöt vaativat ammattitaitoisia työntekijöitä. Kotitalousvähennykset lisäävät kiinnostusta asuntoremonttien teettämiseen.

Kerrostalojen asiat myös kiinnostavat. Voivatko asukkaat hyödyntää henkilökohtaisessa verotuksessaan kotitalousvähennyksiä, kun kerrostaloissa tehdään esimerkiksi putkiremontteja? Jos vastaus on kielteinen, miten asukkaat suhtautuvat tällaista verotusta kohtaan. Mikä olisi päätös, jos asukkaat vaatisivat kotitalousvähennysten huomioon ottamista, kun ovat maksaneet oman osuutensa taloyhtiön teettämästä putkiremontista? Vastuuhenkilöitä kiinnostanee kysymys, toteutuuko tasa-arvo kotitalousvähennysten kohdalla.

Eduskunta arvostaa perustuslain merkitystä, kun yhteiskuntaa kehitetään. Asuntopolitiikassa toimitaan säädettyjen reunaehtojen mukaan, kun asumista koskevia ratkaisuja tehdään. Kerrostalojen asukkaat pohtivat asumispalvelujen kohdalla kysymystä, olisiko kotitalousvähennysten verotussäädöksiä muutettava. Mitä asiantuntijoiden lausunnot ovat ilmaisseet asumista koskevissa asioissa?

Julkisuudessa tapahtuvissa keskusteluissa otetaan kantaa asumispalveluja koskeviin kysymyksiin. Miten kauan menisi vielä, jos pohdittaisiin sosiaali- ja terveydenhuoltoa, kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutuspalveluja, joiden kohdalla odotetaan ratkaisuja? Kokemuksen kautta saatu tieto helpottaa vastaamaan siihen, miten tulisi menetellä päätettävissä asioissa. Vastuuhenkilöiltä on kysyttävä, miksi joskus ongelmia ei hahmoteta riittävästi.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: