sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Sote-uudistus ja eduskunta

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on pohdittu monin tavoin. Julkisuudessa on esitetty muun muassa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee lainsäädäntöä kohti. Perustuslain reunaehdot ovat tulleet vastaan. Kun lakeja säädetään, perustuslaillisten reunaehtojen on oltava ennakkoon tiedossa. Jos perustuslain reunaehdot ovat olleet tiedossa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa, lainsäädännön toimintasuunta on selvä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on laaja hanke, joka vaatii perustuslain reunaehtojen täyttämistä. Eduskunta arvostanee perustuslain merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Mitä asiantuntijoiden lausunnot ovat ilmaisseet sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta? Jos lausunnot ovat olleet ehkä varauksellisia, onko suunnitelmia muutettu perustuslailliseen suuntaan. Kiire vaikeuttaa hyvän lopputuloksen löytämistä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

Perustuslait on säädetty yhteiskunnan toimintaa varten. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen on täytettävä perustuslailliset kriteerit, jotka poikkeavat tavallisen lain menettelytavoista. Nyt tarkasteltava kysymys ei ole tavallisen lain säätämisestä. Julkisuudessa on esitetty sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kohdalla lausumia, joita on arvioitava kriittisesti. Lausumissa on viitattu epäoleellisiin perusteluihin, joiden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskeva lainsäädäntö voisi tapahtua. Eduskunta arvioitsee esitettyjä kannanottoja ja toimii perustuslain säädösten mukaan.

Palveluja koskevat kysymykset virittävät keskustelua eduskuntavaalien lähestyessä. Perustuslaki vaikutta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen taustalla. Miten kauan menisi toisaalta, jos pohtisimme kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutuskysymyksiä? Jäämme odottamaan "suurten kysymysten" ratkaisuja. Kokemuksen perusteella osataan vastata, miten yhteiskunnallisten asioiden tulisi olla. Kun on seurattu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kulkua, vastuuhenkilöiltä on kysyttävä, miksi ongelmia ei ole hahmotettu riittävästi.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: