perjantai 20. helmikuuta 2015

Sote-uudistus ja perustuslaki

Olemme seuranneet tarkkaan, mitä tapahtuu sosiaali- ja terveydenhuollon kohdalla. Vastuutahot ovat aikoneet järjestää "suuret asiat" kuntoon. Äskettäin on esitetty julkisuudessa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee lainsäädäntöä kohti. Perustuslain reunaehdot ovat kuitenkin tulleet vastaan. Kun lakeja säädetään, perustuslailliset reunaehdot on oltava ennakkoon tiedossa. Perusteltua on kysyä, mitä asiantuntijoiden esittämät lausunnot ovat ilmaisseet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä.

Jos lausunnot ovat olleet varauksellisia, miksi suunnitelmia ei ole muutettu perustuslailliseen suuntaan vaan jatkettu. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on laaja-alainen palvelujärjestelmä, jossa kiire vaikeuttaa onnistuneen lopputuloksen löytämistä. Kiire on ilmeinen, jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskeva lainsäädäntö saataisiin aikaan nykyisen eduskunnan aikana. Kun on seurannut sosiaali- ja terveydenhuollon asioiden etenemistä, vastuutahoilta on kysyttävä, miksi ongelmia ei ole hahmotettu riittävästi.


Sosiaali- ja terveydenhuollon kysymykset virittävät keskustelua eduskuntavaalien lähestyessä:

Monia vuosia on kulunut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tekemisessä. Valmista ei ole syntynyt. Perustuslaki on ollut lainvalmistelussa jotenkin sivussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa on ollut monia mutkia, joita on ollut vaikea seurata. Tulevat eduskuntavaalit näyttävät aiheuttavan vieläpä kiirettä sosiaali- ja terveydenhuollon asioille.

Hallituksella oli alussa motivaatio erittäin korkealla sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa, mutta perustuslain asettamat reunaehdot unohtuivat.

Saakohan uusi eduskunta sosiaali- ja terveydenhuollon asiat puitavakseen? Mikä on lopullinen tulos, kun perustuslailliset ehdot täytetään?

Kunnat ovat joutuneet antamaan lausuntoja, vaikka perustuslaillisia ongelmia on ollut. Muuten, kävitkö katsomassa viime kesänä Jukolan viestiä, joka pidettiin Vehmersalmella?

Maaliintulijoita saatiin odottaa Jukolan viestissä. Niin, sosiaali- ja terveydenhuollon asioitahan me tässä pohdimme. Kyllä jotain syntyy sosiaali- ja terveydenhuollonkin asioissa, kun vain jaksamme odottaa.

Minkä käsityksen olet saanut sosiaali- ja terveydenhuollon asioiden junailusta? Jukolan viestin tulokset valmistuivat ajoissa. Odotamme kiinnostuneina sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lainsäädäntöä.

Voidaan todeta, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä on edettävä perustuslain mukaan. Miten kauan toisaalta menisi, jos pohtisimme vielä kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutuskysymyksiä? Jäämme odottamaan "suurten kysymysten" ratkaisuja. Kokemustiedon perusteella osataan vastata, miten asioiden tulisi olla.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: