maanantai 16. helmikuuta 2015

Leveyttä ulkopolitiikkaan

Nyt seurataan tarkkaan, mitä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtuu. Julkisuudessa on esitetty tietoja, että Suomelta ja Ruotsilta on pyydetty lisätietoja toteutettavista ilmaharjoituksista. Nämä tiedot pysäyttävät pohtimaan ulkopoliittisia kysymyksiä. Lisäselvityspyynnössä on viitattu Suomen ja Ruotsin maiden liittoutumattomuuden tilanteeseen, josta seuraa tiettyjä reunaehtoja ulkopoliittisille toiminnoille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitaminen vaatii osaamista.

Kielikuvat elävöittävät ja hahmottavat harjoitettavaa ulkopolitiikkaa. Kysytään esimerkiksi, millaisissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Kyseinen ulkopolitiikan linjakysymys on haastava. Halutaan tietää myös, millainen on koetellun ulkopolitiikan jatkuvuus ja miten hyödynnetään ulkopolitiikan alueella kokemus.

Nyt pohditaan myös sitä, mikä on ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan rooli lähiympäristön ilmaharjoitusten järjestämisessä. Perusteltua on kysyä, olisiko "leveämpien päätöksenteon hartioiden" eli koko eduskunnan pitänyt päättää ilmaharjoittelua koskevasta asiasta. Eduskunnan kannanottoja odotellessa kysytään edelleen, mitkä ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat pelkästään eduskunnan vastuulla.

Ilmaharjoituksia koskevissa kannanotoissa on todettu, että ilmaharjoituksia arvioidaan virallisten kutsujen saavuttua. Viestien saajat arvioivat yleensä aina, miten viestit olisi huomioitava. Mitä tapahtuu käytännössä, jos viestien lähettäjät ovat arvovaltaisia tahoja? Miten kokonaisvaltaisesti koko eduskunta on voinut arvioida julkisuudessa esitettyjä ilmaharjoituksia?

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on hahmotettava päätöksenteon seurausvaikutukset. Ulkopolitiikassa onnistuminen vaatii vuorovaikutusta eri tahojen kanssa. Ulkopolitiikan määrittämisessä ei saa syntyä ymmärrettävyysvajetta. Tiedotusvälineiden on tiedotettava ulkopolitiikan kysymyksistä monipuolisesti. Mitä merkitsevät tässä kirjoituksessa mainitut ilmaharjoituksia koskevat lisäselvityspyynnöt? Ulkopoliittinen kysymykset kiinnostanevat eritoten eduskuntaa, joka on vastuullinen toimija.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: